Αποκατάσταση Μαστού

Η αποκατάσταση μαστού μετά τη μερική ή πλήρη απομάκρυνση του μαστού ή των μαστών μπορεί να είναι για πολλές γυναίκες μια σωματική αλλά και μια συναισθηματική ανταμοιβή.

Όχι μόνο προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου μαστού, αλλά βελτιώνει εντυπωσιακά και την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Τεχνικές αποκατάστασης 

Η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό αλλά και το στόχο που θέτει η ενδιαφερόμενη γυναίκα για αποκατάσταση.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σχετικά φυσικό όσο αναφορά την εμφάνιση και την αίσθηση, αλλά ο ανακατασκευασμένος μαστός θα απέχει από την εικόνα του απομακρυθέντος μαστού.

Η αποκατάσταση μαστού δεν είναι απλή διαδικασία. Πολλές φορές απαιτούνται αρκετές παρεμβάσεις σε διάφορα στάδια αυτής της διαδικασίας. Μπορεί να ξεκινήσει τη στιγμή της μαστεκτομής ή σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον ανανήψει η ασθενής από την επέμβαση και την όποια συμπληρωματική θεραπεία (ακτινοθεραπεία – χημειοθεραπεία).

Η αποκατάσταση μπορεί να είναι ετερόλογη δηλαδή με χρήση διατατήρα και τελικά ενθέματος σιλικόνης,  αυτόλογη δηλαδή με μεταφορά ιστού από άλλο σημείο του σώματος ή και συνδυασμός αυτών.

Διατατήρας και ένθεμα σιλικόνης

Αυτή η διαδικασία συνίσταται σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις αλλά θεωρείται η λιγότερο επεμβατική.

Ο διατατήρας εισάγεται κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής και διατείνεται σταδιακά με εισαγωγή ορού έως το επιθυμητό μέγεθος σε προκαθορισμένες επισκέψεις στο ιατρείο και σε ένα διάστημα περίπου 3 μηνών.

Μετά το τέλος της χημειοθεραπείας (αν ήταν αναγκαία) ο διατατήρας αντικαθιστάται με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.

Η τελική φάση της αποκατάστασης αφορά τη δημιουργία νέας θηλής που επιτυγχάνεται με τη χρήση δέρματος από τον ανακατασκευασμένο μαστό και ιατρικού τατουάζ.

Αποκατάσταση με κρημνό

Αφορά τεχνικές όπου ιστός (μυς, λίπος και δέρμα) από την ίδια την ασθενή χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση. Συνήθως ο ιστός αυτός λαμβάνεται από την πλάτη (πλατύς ραχιαίος) ή την κοιλιά (TRAM, DIEP, SIEA) αλλά και από τους γλουτούς σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός της αποκατάστασης μαστού απαιτεί ορθή μελέτη των δεδομένων της ασθενούς για την επιλογή της ενδεδειγμένης μεθόδου αποκατάστασης, ενώ πολύ συχνά επεμβαίνουμε και στον υγιή μαστό για να πετύχουμε καλύτερη συμμετρία.

evden eve nakliyat istanbul
Copyright @2021 Ioannis Patsoulas - Created by
Facebook
Instagram